keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Kerro tuotteen tarina - kilpailu: MUOVIN TARINA

KERROMME MUOVIN TARINAN!

Tämä blogi on Oulun normaalikoulun Linnanmaan yksikön 6a ja 6b luokan kilpailutyö Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa "KERRO TUOTTEEN TARINA!" (http://archinfo.fi/2015/02/kerro-tuotteen-tarina-kulttuuriympariston-tekijat-kilpailu-lapsille-ja-nuorille/).

Lähtökohtana on kertoa muovin - elämämme mullistaneen innovaation, josta lopulta muodostui globaali ympäristöongelma - tarina.

Projekti alkoi kestävän kehityksen teemojen opiskelulla. Kartoitimme omat arkielämässämme käyttämämme luonnonvarat ja havaitsimme suurimmaksi luonnonvaraksi öljyn - lähes jokaisessa arkielämän tuotteessa on muovia, siis öljyä. Ympäristöongelmana muovi aiheuttaa maailmalaajuisesti merkittäviä haittoja luonnon monimuotoisuudelle, eikä ongelmaan ole vielä keksitty toimivaa ratkaisua.

Tietoisuuden lisääminen on askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Oulun normaalikoulun Linnanmaan 6a- ja 6b-luokat ottavat kantaa tilataideteoksellaan muovin käyttöön, haluten lisätä tietoisuutta muovista ympäristöongelmana. Muovin tarina teoksessa välittyy sekä taiteen että teknologian keinoin. Konkreettisen installaatio, "Muovimaailma", on esillä koulun solun seinällä ja teoksen QR-koodit johdattavat katsojan kannanottoihin ja vastamainoksiin muovin käytön seurauksista. Tarinat QR-koodien takana ovat paikoin voimakkaita, mutta kertovat osaltaan tarinaa muovin vaikutuksista.

QR-koodien lisäksi ICT oli läsnä koko projektin ajan tiedonhaussa ja taideteoksen tekemisessä. Teos itsessään on 49:n ihmisen yhteistyön ja kollaboraation lopputulos.

Toivomme teoksen vaikuttavan katsojansa henkilökohtaisiin valintoihin. Toivomme myös katsojien heräävän kysymykseen vakavasta ympäristöongelmasta: hukkuuko maapallo muoviin ja me sen mukana?

Projektin suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat opetusharjoittelijat Tiia Hautasaari ja Heidi Pyhtilä. Projekti oli merkittävä osa heidän maisterivaiheen opetusharjoitteluaan. Tehtävänä oli integroida kuusi oppiainetta, biologia, maantieto, fysiikka, kemia, kuvataide ja äidinkieli, yhteen kokonaisuuteen. Projektin tavoitteena oli luoda laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden mukainen oppimiskokonaisuus ja testata erilaisia tapoja opettaa kestävää elämäntapaa.

Suunnittelu ja toteutus: Opetusharjoittelijat Tiia Hautasaari ja Heidi Pyhtilä
Ohjaavat opettajat: Kaisa Marjamaa ja Erkki Pekkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti